Cele mai bune meserii

BOTANIST

Cine sunt si cu ce se ocupa? Botanistul presteaza munca de cercetare în regnul vegetal, supravegheaza dezvoltarea sa, descrie dezvoltarea sa sistematica si participa la protejarea plantelor. Rezultatele muncii de botanist sunt folosite în studii de mediu si în practica cultivarii plantelor, în agricultura, silvicultura, igiena dar si în planificarea urbana si rurala. Botanistul are oportunitati ocupationale în institute de cercetare stiintifica cu specializare în biologie, în institute care se ocupa cu cresterea plantelor, în institutii guvernamentale de conservare a naturii, în universitati, muzee, silvicultura, amenajarea peisajului, farmacie, fitoterapie si în alte domenii.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: cea mai frecventa activitate de teren pentru botanist este strângerea de plante si seminte. Colecteaza si analizeaza polen si microspori în procesul de determinare a aparitiei unor specii alergene, monitorizeaza factorii de risc din mediul înconjurator. Examineaza vegetatia din parcurile nationale, din localitatile cu risc ecologic crescut si de pe terenurile unde se cultiva culturi de plante agricole. Botanistii fotografiaza adesea plantele în timpul activitatii de teren. Botanistii înregistreaza aparitia unor asociatii de plante, identifica, compara si clasifica speciile de plante. Conserva si înregistreaza constatarile facute si completeaza si pregateste colectii de plante.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În aer liber sau în laboratoare specializate în cresterea plantelor.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Botanistul necesita dispozitive speciale pentru colectarea de plante. Munca se desfasoara în laboratoare, cu folosirea de echipament optic si de laborator, si din ce în ce mai mult cu folosirea tehnologiei informatizate.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o universitate sau o facultate de stiinta, de preferinta cu specializare în biologie sau direct în botanica sau protectia mediului. Multi experti specializati în studiul florei, au terminat o facultate de agricultura. Calificarile pentru munca de botanist se pot dobândi si prin absolvirea unei facultati în domeniul silviculturii sau ecologiei.


Pentru angajarea pe locul de munca botanist consultati platforma de recutare www.vijobs.ro.