Cele mai bune meserii

CONSILIERUL CARIEREI

Cine sunt si cu ce se ocupa? Meseria implica oferirea de sfaturi clientilor cu privire la oportunitatile si problemele din cariera lor sau din domeniul pregatirii lor.

Care sunt îndatoririle postului? Astfel de alegeri se materializeaza atunci când elevii de la scolile elementare hotarasc asupra orientarii lor profesionale sau studiile secundare, când elevii de la scolile secundare decid sa urmeze liceul sau o facultate, când absolventii de scoli superioare decid cu privire la alegerea meseriei sau decid sa urmeze un curs de recalificare pentru o alta profesiune sau decid asupra unui curs pentru continuarea studiilor. Consilierul pentru alegerea carierei ajuta la rezolvarea problemelor de gasire a unui loc de munca sau de încadrare pentru persoanele din anumite grupe dezavantajate (cum sunt cele ale persoanelor cu handicap, femeile care se reîntorc din perioada de alaptare, fostilor condamnati etc.) si îi ajuta pe acesti clienti în alegerea unui loc de munca. Profesia implica oferirea de informatii si sfaturi cu privire la situatia locurilor de munca pe piata muncii, precum si consiliere pentru clientii individuali. Consilierul poate fi angajat de catre un centru de plasare a fortei de munca, de un liceu sau o universitate, de o companie specializata în plasarea fortei de munca sau de alte institutii si organizatii private, de scoli, de o agentie de personal si de alte astfel de institutii. În unele tari europene, consilierii pot fi si profesori sau membri ai corpului profesoral din cadrul unor scoli sau licee, în alte tari europene acestia sunt angajati ai statului sau ai autoritatilor locale si regionale.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În birouri, unde mediul de lucru este confortabil. Consilierii de alegere a carierei îsi petrec de obicei o mare parte din timp în deplasari la organizatii, în fabrici, scoli, colegii sau facultati.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Computere, si tehnologie de informatii si comunicatii, telefoane si alte echipamente uzuale de birou, inclusiv carti, casete video si în unele cazuri, teste psihologice pentru a fi utilizate cu clientii.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat cel putin liceul, de preferat o facultate sau o scoala post-liceala, sa aveti calitatea de a comunica cu oamenii, sa stiti sa le ascultati problemele. Cerintele pentru aceasta meserie difera de la tara la tara în cadrul Uniunii Europene: unele conditii impun calificare ca profesor sau psiholog, altele necesita o pregatire post-universitara de specialitate, în alte tari puteti fi doar un simplu functionar.


Pentru angajarea pe locul de munca consilier cariera consultati platforma de recutare www.vijobs.ro.