Cele mai bune meserii

GENETICIAN

Cine sunt si cu ce se ocupa? Geneticianul studiaza si aplica legile perpetuarii si metamorfozei organismelor vii (microorganisme, plante, animale si oameni). Geneticienii au oportunitati ocupationale în institutele de cercetare care fac cercetari genetice cu privire la oameni, animale si plante, în institute de sanatate si în statiuni de crestere a animalelor. Uneori lucreaza si în institutii medicale, farmacologice si veterinare; pot participa la activitati speciale de cercetare în scopul apararii si în cadrul ministerelor de interne (testele ADN sunt folosite în scopuri de identificare ca proba a vinovatiei sau nevinovatiei celor implicati în cazuri penale).

 Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa studieze materialul genetic si pe cel mostenit la diverse nivele si în diferite contexte: molecular, cromozomial, celular si genetic referitor la populatii, ca sa numim doar câteva. Geneticianul face experimente în laboratoare specializate în statiunile de crestere a animalelor sau în institutele de cercetare agricola. Cunostintele sale stiintifice sunt folosite îndeosebi în practica medicala, farmaceutica sau veterinara; furnizeaza cunostinte în domeniul geneticii umane direct sau indirect spitalelor, centrelor de sanatate; ofera consiliere genetica, efectueaza munca de cercetare în institutele stiintifice, ofera consultanta sau depune marturie ca expert în tribunale (teste de paternitate, dovezi de vinovatie sau nevinovatie a acuzatului prin analiza esantioanelor de ADN).

 Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se poate desfasura în laborator sau pe teren, depinde de natura ei. Geneticianul care studiaza micro-organismele lucreaza în laboratoare sterile. Acesta face experiente în domeniul geneticii plantelor dar si pe teren, în sere, în unitati de dezvoltare si în paduri. Cercetarea în domeniul geneticii animale necesita cresterea speciala a animalelor de laborator. Geneticianul lucreaza în acest caz în cladirile unde sunt tinute si gazduite animalele. Conditiile de lucru ale geneticianului implica unele riscuri, deoarece se intra în contact cu substante chimice toxice, cu substante mutagene (care altereaza codul genetic), cu raze ultraviolete si chiar cu substante radioactive.

 Ce instrumente / echipamente folosesc? Diferite echipamente stiintifice. Rezultatele sunt procesate cu ajutorul tehnologiei informatice.

 De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o universitate sau o facultate de stiinte, cu specializare în genetica. Munca unui genetician este o munca intelectuala solicitanta. Necesita gândire creatoare independenta. Este indicata oamenilor cu rabdare, care lucreaza cu precizie; munca depusa pentru experimente necesita multiple repetitii si verificari ale constatarilor.

 


Pentru angajarea pe locul de munca genetician consultati platforma de recutare www.vijobs.ro. Va faceti un cont de profesionist si primiti oferte de angajare.