Oameni de succes

Leon Dănăilă. Neurochirurg, inovator, sculptor de creiere, erou național.


Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933, Darabani, Botoșani) este medic specialist neurochirurg la Spitalul "Gh. Marinescu" din București. El a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997) și apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004). 

Primii ani

 Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933, Darabani, Botoșani) este medic specialist neurochirurg la Spitalul "Gh. Marinescu" din București. El a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997) și apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004).

Pasiunea pentru creier

“La o lectie de anatomie in liceu profesorul vorbea despre bulbul rahidian din creier - unde se găsesc centrii cardiac şi respirator - pe care dacă-l înţepi puţin, spunea el, individul sau animalul moare. Eu m-am dus acasă, am luat o pisică mai jigărită, un ac de seringă de la un medic, şi am înţepat bulbul rahidian. Pisica a rămas un pic blegită, dar n-a murit. Şi atunci ­mi-am zis că nu trebuie să te iei după ce se spune, trebuie să verifici întotdeauna.”

“M-am dus odată în spatele unor clădiri, unde locuia un doctor, şi am găsit nişte foi aruncate; era un capitol dintr-o carte de obstetrică sau aşa ceva. Aveam 10 ani atunci. Am luat foile acelea acasă, le-am cusut cu aţă şi ­le-am citit de foarte multe ori - era descrisă acolo o operaţie de cezariană. Atunci cred că mi s-a imprimat dorinţa de a face oamenii bine şi de a deveni chirurg.”

A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958.

După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent.

Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neuronomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București.

Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.

A redus mortalitatea operatiilor pe creier de la 51% la 4%

Datorită acestor specializări și aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punt, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din Romania microscopul operator (1979) și laserul (1984).

Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenții chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul.

Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene - peste 2700, malformații arteriovenoase peste 300, neurinoame de acustic peste 350, tumori hipofizare peste 250, meningioame peste 1300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc). Numărul mare al acestora precum și excelentele rezultatele obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.

Opera

Este singurul neurochirurg din țară care a operat anevrismele sistemului arterial vertebro-bazilar, începând din anul 1985. A efectuat primele endarterectomii de arteră cerebrală medie și de arteră carotidă publicate si  a efectuat 476 anastomoze extra-intra craniene. A studiat și publicat primele meningioame intracraniene induse de radiații si a studiat și tratat primele cazuri de anevrisme micotice. A aplicat pentru prima dată în țară imunoterapia în tumorile cerebrale. A cercetat apoptoza tumorilor cerebrale, a cercetat apoptoza tumorilor cerebrale. În 2006 a descris sindromul cortico-optico-falciform si la data de 28 mai 2003, a efectuat pentru prima dată în țară abordul translabirintic al neurinomului de acustic și abordul transmastoidian al tumorilor de glomus jugular.

Academicianul Leon Dănăilă are 28 de certificate de inovator şi inventator, este doctor în medicină din 1973 şi membru al Academiei Române, al Academiei Diplomatice din Londra şi al Academiei de Ştiinţe din New York si sustine ca a descoperit o noua celula in creier.

 

Luat de securitate in miezul noptii pentru a fi dus in Algeria sa-l consulte pe Houari Boumedienne, fostul presedinte.

Chirurg de VIP-uri În cei peste 50 de ani de activitate, Dănăilă s-a uitat în zeci de mii de creiere. De la oameni simpli, la şefi de state. Prin anii ’80, când era deja deprins cu mijloacele moderne de operaţie, Dănăilă era cunoscut şi în afară. Un alt episod interesant din viaţa lui Dănăilă a fost cel în care l-a consultat pe fostul preşedinte al Algeriei, Houari Boumedienne. Acesta făcuse o hemoragie cerebrală, iar pentru salvarea lui s-a apelat la mai multe echipe de medici. Printre aceştia s-a aflat şi Dănăilă.

„M-am trezit la miezul nopţii cu securitatea la uşă. Erau pe afară maşini cu girofare aprinse. Nu ştiam ce se întâmplă. Prin bloc se trezise lumea şi vorbea: «Gata, l-au luat pe doctoral Dănăilă». Un securist mi-a spus să mă îmbrac că mergem la aeroport pentru că trebuie să merg în Algeria. I-am spus că n-am paşaport. A scos el un paşaport, mi l-a dat şi avea şi poze. Mai mult avea şi semnătura mea”, se amuză neurochirurgul.

Ordine și medalii

Este evidențiat în munca sanitară cu ordinul 117/ 1980; deține patru premii ale Academiei Românepentru cărțile Tratamentul tumorilor cerebrale – 1995, Apoptoza – 2001, și “Atlas of Surgical Pathology of the Brain”- 2002, Lasers in Neurosurgery – 2003. I s-a conferit premiul Internațional Romeo del Vivo – 1996 de către Departamentul de Neurochirurgie din Calabria Italia, I-a fost acordată diploma de către Editura Militară – 1976, Medalia Societatea Ateneul Român – 1990 și Medalia Caritas Catholica Vlaanderen – Belgia 1995. La 1 decembrie 2000, prin decret perzidențial, i-a fost conferit gradul de Ofițer al Ordinului național al Serviciului Credincios. I s-a decernat Premiul Academiei de Științe Medicale pentru activitatea de Cercetare-Inovare din domeniul medicinei (8 decembrie 2000). I-a fost conferită Diploma de Onoare a Universității Titu Maiorescu din București (18 decembrie 2000) și Diplomă de Excelență Academică a UMF “Carol Davila” din București (decembrie 2004), Premiul TopMedici (31 Ianuarie 2008).

De asemenea, a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Darabani (21 mai 1999); Cetățean de Onoare al orașului Dorohoi (18 septembrie 1999); Absolvent de Onoare al Liceului Teoretic “Gr. Ghica V.V.” din Dorohoi (18 septembrie 1999), ABI World Laureate 1999. În 2003, World Nations Congres ABI din USA i-a acordat titlul de senator.

În 2001 a obținut Noble Prize acordat de “United Cultural Convention” iar în 2002 titlul de Cavaler acordat de “Academie Europeenne d`Informatisation.

În 2009 a obținut Trofeul de Excelență la Gala 10 pentru România.

Surse: Wikipedia.org

Adevarul.ro