Oameni de succes

A fost refuzat la 30 de slujbe, inclusiv ca vânzător la KFC! Povestea unuia dintre cei mai mari miliardari din lume


 Jack Ma sau Ma Yun (născut la 10 Septembrie 1964), este unul dintre cei mai de succes antreprenori din lume. Site-ul său de comerț online Alibaba atrage 100 milioane de cumpărători în fiecare zi, iar Ma are o avere estimata la 20,4 miliarde de dolari.

Chinezul spune că norocul nu l-a însoţit întotdeauna. Înainte să devină cel mai bogat om din China, omul de afaceri nu reușea să obțină nici măcar o slujbă, fiind respins în repetate rânduri de angajatori, scrie Business Insider.

Încă de mic şi-a dorit să înveţe limba engleză, aşa că mergea pe bicicletă 45 de minute zilnic, pentru a merge la un hotel din apropiere. Acolo făcea conversaţie cu străinii, pentru a învăţa engleza.

Într-un interviu recent, antreprenorul a dezvaluit faptul ca a picat de trei ori examenul de intrare la facultate. A renuntat la acest gand și a încercat să se angajeze, aplicând la 30 de locuri de muncă diferite și a fost respins la toate.

"M-am dus pentru un loc de munca la politie, dar au spus,"tu nu esti bun". M-am dus chiar la KFC atunci cand a venit la orasul meu. 24 de persoane au aplicat, 23 au fost acceptate, eu am fost singurul respins”, a mărturisit Jack Ma.

Când Ma a înființat Alibaba în 1998, a întâlnit multe obstacole. În primii trei ani, business-ul lui Ma nu a fost profitabil si antreprenorul a decis sa devina mai creativ. Una din marile provocari pentru Alibaba a fost legata de efectuarea platilor, deoarece bancile nu doreau sa colaboreze cu Jack Ma.

"Am vorbit cu foarte mulți oameni în acel moment despre Alipay, iar ei imi spuneau: este cea mai stupidă idee pe care ai avut-o vreodata! Nu mi-a păsat dacă era stupidă ideea, atâta timp cât oamenii îl vor putea folosi" a mai spus Ma.

El a decis să înfiinteze propriul sistem electronic de plati, Alipay. Acesta permite realizarea de tranzactii intre diverse monede, între vânzătorii și cumpărătorii internaționali. În prezent, 800 milioane de persoane folosesc cu succes serviciul Alipay.

Jack Ma: "N-am studiat nici măcar o zi in Statele Unite. Sunt 100% un.... produs chinezesc".

El a pornit afacerea cu doar 60.000 de dolari si a construit în 15 ani o companie care domina piata comertului online în China. Totuși, în 1999, Jack Ma si-a testat viziunea despre site-ul lui in San Fancisco, unde a întrebat necunoscuti dacă le spune ceva cuvântul Alibaba. A primit răspunsul așteptat: Alibaba le amintea tuturor formula: "Sesam, deschide-te!", cu alte cuvinte: posibilitatea de a avea acces la tot soiul de comori.

Jack Ma, fondator Alibaba: "Cea mai bună perioada a vieții mele a fost după absolvirea facultății, când eram plătit cu 20 de dolari pe lună. A fost o perioadă fantastică. Atunci când ai un milion de dolari, ești un norocos. Când ai 10 milioane deja ești în belea."

Averea acestuia este estimată la 30 de miliarde de dolari. În 2014 a fost declarat cel mai bogat om din China şi a intrat în topul Forbes.

Fost profesor de engleza si provenit dintr-o familie săracă, Jack Ma este unul dintre cei mai de succes antreprenori din lume, bucurându-se de succes oriunde.