Oameni de succes

Miliardarul atipic care face din orice afacere un business de succes


Miliardarul Richard Branson, al optulea cel mai bogat britanic, conduce un imperiu alcătuit din mai bine de 400 de companii şi este un şef atipic. El nu se ascunde în spatele unui birou, ci îşi conduce afacerea plimbându-se printre angajaţi. Branson are un sfat simplu care poate face din orice afacere un business de succes.

Excentricul miliardar britanic Richard Branson are o avere estimată la 4,9 miliarde de dolari şi conduce imperiul Virgin Group, alcătuit din peste 400 de companii, dintre care cele mai cunoscute sunt Virgin Atlantic - o companie aeriană, Virgine Mobile - un furnizor de servicii mobile şi Virgin Money - un furnizor de servicii financiare. Branson poate fi considerat un şef atipic şi are un sfat uşor de urmat care poate să facă din orice afacere un business de succes, scrie Business Insider.

Prima lui afacere a fost o revistă numită Student, apărută la 26 ianuarie 1968, când Branson avea doar 18 ani.

În 1970 Branson înființează prima companie, Virgin Mail Order Records, cu care a început să vândă înregistrări muzicale prin poștă. Afacerea a crescut mai târziu într-un magazin de cărămidă și mortar, s-a transformat ulterior într-un studio de înregistrări, care în cele din urmă a devenit Virgin Records. Branson a reușit să intre astfel în lumea milionarilor la vârsta de 23 ani.

În același an, Branson a cumpărat Necker Island, pentru care a plătit doar 180.000 dolari, pentru a construi o stațiune de lux. Construcția complexului de pe insulă a durat cinci ani și o investiție de 10 milioane dolari, însă în 2006 Branson a estimat că Necker Island are o valoare de cel puțin 60 milioane dolari. Întreaga insulă poate fi închiriată pentru 60.000 dolari pe noapte. Branson mai deține un catamaran de lux, Necker Belle, ce poate fi închiriat pentru 110.000 dolari pe săptămână.

În anul 2004 Branson înființează Virgin Galactic companie specializată în zboruri orbitale pentru turism spațial, iar un an mai târziu The Space Company, firma care a construit SpaceShipTwo prima aeronavă. Zborul inaugural a avut loc la 29 Aprilie 2013. Un bilet pentru aceste „plimbări” orbitale, a costat 250.000 dolari, dar se poate plăti și cu moneda virtuală Bitcoin.

Richard Branson este fondatorul grupului de firme Virgin Group, care cuprinde mai mult de 400 de companii, peste 50.000 de angajați și operează în 50 de țări.

Printre firmele incluse de Virgin Group se numără casa de muzică Virgin Records și compania aeriană Virgin Atlantic, hoteluri, companii de telefonie mobilă, bănci, firme de turism, servicii matrimoniale, servicii financiare, transporturi feroviare etc.

El spune că, pentru a avea un business de top, un bun lider trebuie să îi asculte pe cei din jur şi să ia hotărâri pe baza feedback-ului primit de la aceştia.

"Unul dintre atributele cheie ale unui lider bun este acela de a-i asculta pe cei din jur", a declarat Branson. "Este foarte importat să ai grijă să iei măsuri pe baza feedback-ului pe care îl primeşti", a mai adăugat el.

Miliardarul britanic, în vârstă de 64 de ani, susţine, totodată, că un aspect care poate creşte o afacere este atenţia la detalii şi îmbunătăţirea celor mai mici detalii din companie, lucru pe care îl poţi face tot ascultându-i pe cei din jur.

"O companie excepţională este una care reuşeşte să îşi pună toate detaliile în ordine. Oamenii din prima linie ştiu ce lucruri nu merg bine. Dacă îi asculţi poţi îmbunătăţii toate acele lucruri negative", a mai explicat el.

Richard Branson îşi urmează sfaturile întocmai. El nu îşi conduce imperiul din spatele unui birou, ci se plimbă mereu printre angajaţi. Miliardarul este cunoscut, spre exemplu, pentru faptul că atunci când urcă la bordul unui avion al Virgin Atlantic se ridică de pe scaun, imediat după decolare, se plimbă prin aeronavă şi vorbeşte cu personalul, dar şi cu alţi pasageri.

Richard Branson este autorul a mai multor bestseller-uri internaționale:

•           Losing My Virginity: How I’ve survived, Had Fun and Made a Fortune Doing Business My Way (Crown Business, 1998)

•           Screw It, Let’s Do It: Lessons in Life (Virgin Books, 2006)

•           Business Stripped Bare: Adventures of a Global Entrepreneur (Virgin Books, 2008)

•           Afacerile dezbrăcate, editura Publica, 2011

Distincții

Pentru merite deosebite în activitatea de antreprenoriat, Richard Branson a primit în 1999 titlul de cavaler din partea monarhiei britanice.