Oameni de succes

Henry Ford. De la mecanic la unul dintre cei mai bogați oameni din toate timpurile.Henry Ford a fost un industriaș american,  fondatorul Ford Motor Company și promotor al dezvoltării liniei de producție și a producției de masă. Deși Ford nu a inventat automobilul sau linia de asamblare, a dezvoltat și fabricat primul automobil pe care clasa americana mijlocie și l-a putut permite. Introducerea Modelului T a revoluționat industria americană și transportul. Ca proprietar a Ford Motor Company, a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume și unul dintre cei mai cunoscuți. A lăsat o mare parte din averea sa (evaluată astăzi la 188.1 miliarde de $) Fundației Ford și este cunoscut pentru pacifismul său din timpul Primului Război Mondial.

Biografie

Henry Ford s-a născut pe data de 30 iulie 1863, în districtul Wayne, Michigan. Fiul unor emigranți irlandezi, Mary și William Ford, care s-au stabilit la o fermă înDearborn, își ajută tatăl cu gospodăria, și urmă școala într-o clădire cu o singură clasă. Cu toate acestea, Ford nu a fost atras nici de școală, nici de viața de la fermă și, la vârsta de 16 ani, a plecat la Detroit pentru a-și găsi o slujbă.

S-a angajat ucenic la un atelier auto, unde a învățat totul despre motorul cu ardere internă. După câțiva ani în care a învățat această meserie, Ford s-a întors la fermă, la familia sa, și a lucrat part-time pentru Westinghouse Engine Company. Ford și-a deschis propriul atelier auto la ferma sa și a început să repare motoare și mașini. În această perioadă, Ford s-a îndrăgostit de Clara Bryant, cu care s-a căsătorit în 1888.

Henry Ford, după câteva experimentări cu vehicule power-driven el s-a dus în 1890 în Detroit și a lucrat ca mecanic și inginer cu Edison Company. Ford va continua să lucreze în timpul său liber iar în 1896 va finaliza primul său automobil. Renunțând la Edison Company în 1899 el va deschide Detroit Automobile Company.

Un dezacord cu asociații l-a lăsat pe Ford să organizeze în 1903 o companie Ford Motor Company în parteneriat cu Alexander Malcomson, James Couzens, și frații Dodge. În 1907 el va cumpăra stocurile asociaților săi, astfel ca familia Ford va rămâne la puterea companiei.

Când, în 1903, Henry Ford și-a deschis afacerea de la Detroit, tot ce-și dorea era să producă și să vândă mașini. Și timp de 19 ani a vândut numai un singur fel de mașină: cunoscutul Model T. Dar într-un număr impresionant: 15.500.000, jumătate din producția mondială. Linia sa de asamblare, de-a dreptul revoluționară, i-a permis să vândă mașinile la un preț la care putea să aibă acces o familie americană cu venituri medii. Celebrul constructor de automobile a reușit performanța de a dubla salariile muncitorilor simultan cu reducerea orelor de lucru. Ceea ce până atunci era doar o jucărie pentru capriciile celor bogați a devenit, grație lui Henry Ford, o necesitate a vieții cotidiene, fericind lumea cu autostrăzi, stații de benzină și ambuteiaje.

Prin diferite optimizări, în special la linia de ansamblare, prin realizarea unor standarde pentru mașini, Ford a reușit să o ia înaintea celorlalți competitori cu o mașină ieftină, standardizată.

Ford Motor Company

După Quadriciclul inventat, Henry a început să lucreze pentru a face cat mai mult automobile de calitate și pentru a le scoate pentru vânzare. De două ori, Ford a atras investitorii pentru a stabili o companie pentru automobilele producătorului, dar ambele companii, Detroit Automobile Company și Henry Ford Corporation s-au destramat dupa numai un an de existență. Crezând că publicitatea ar încuraja populația să cumpere,Henry a început să desfășoare primele curse de mașini.La pistele de curse,numele lui Henry Ford a devenit bine cunoscut. Cu toate acestea, persoana medii care nu avea nevoie de o mașină de curse, au început să și le dorească. În timp ce Ford a lucrat la proiectarea unei noi mașini, investitorii au organizat o fabrică. Acesta a fost această a treia încercare de formarea unei companii pentru a fabrica automobile, Ford Motor Company, care a avut succes. La 15 iulie 1903, Ford Motor Company a vandut prima sa masina lui Dr. E. Pfennig, un medic dentist, pentru $ 850. Ford a lucrat pentru a îmbunătăți in continuu proiectarea mașinilor și a creat în curând Modelele B, C, și F.

Modelul T

În 1908, Ford a proiectat Modelul T, special conceput pentru a face apel la mase. Era usor, rapid, si puternic. Henry a descoperit și folosit oțelul vanadiu în cadrul Modelului T, care a fost mult mai puternic decât orice alt oțel disponibil la momentul respectiv. De asemenea, toate model T au fost vopsite în negru, pentru că culoare vopselei se usca cel mai rapid. Deoarece Modelul T a devenit repede atât de popular încât a fost vandut mai repede decât a putut produce Ford, a început să caute modalități de a accelera procesul de fabricație. În 1913, Ford a adaugat o linie de asamblare cu motor în instalație. Centurile motorizate transportoare au fost întrebuințate lucrătoriilor, care adăugau acum fiecare o componentă a mașinii noi dintr-o mașină mai veche. Linia de asamblare motorizata reducea semnificativ timpul și, astfel, costul de fabricație pentru fiecare masina. Ford a trecut pe aceste economii pentru client. Deși Modelul T a fost vândut pentru suma de $ 850, în cele din urmă prețul a scăzut la sub $ 300. Ford a produs Model T din 1908 până în 1927, fabricând 15 milioane de mașini. Deși modelul T l-au făcut pe Henry Ford bogat și faimos, el a continuat să susțină accesul la masini pentru mase. În 1914, Ford a instituit o crestere de salariu pe zi de 5 $ pentru lucrătorii săi, care a fost aproape dublu față de muncitorii din alte fabrici auto . Ford crede că, prin ridicarea plății muncitorilor, muncitorii ar fi mai fericiți (și mai rapizi și mai eficienți) la locul de muncă, soțiile lor ar putea sta acasă să aibă grijă de familie, iar muncitorii au mai multe sanse sa stea la Ford Motor Company (ceea ce duce la atragerea lucrătorilor și distrugerea competiției).

Ford a creat, de asemenea, un departament sociologic în fabrică, care examina viețile lucrătorilor pentru bunăstare. Din moment ce el a crezut că știa ce era mai bine pentru muncitorii săi, Henry a fost împotriva sindicatelor.