Oameni de succes

De la comis-voiajeur la al patrulea om cel mai bogat din lume. Amancio Ortega, omul din spatele Zara, Bershka, Pull And Bear și Massimo Dutti.


Amancio Ortega Gaona este un om de afaceri spaniol ce deține grupul de firme Inditex, care în România este reprezentat de brandurile Pull And Bear, Massimo Dutti, Zara, Bershka, Stradivarius și Oysho. Afacerile sale s-au extins recent și la alte domenii, precum cel imobiliar și petrolier. În 2015 a fost clasat ca al patrulea om cel mai bogat om din lume cu o avere estimată la 67.1 miliarde $. Momentan trăiește în Galicia, Spania, împreună cu cea de a doua lui soție  Flora Pérez. 

Scurtă biografie

Amancio Ortega s-a născut în Busdongo de Arbas, un orășel din provincia Leon, Spania, în anul 1936, perioadă în care, în țară, izbucnise războiul civil. Părinții lui au fost muncitori modești, mama lucrând ca menajeră, iar tatăl la căile ferate spaniole. A început să lucreze la vârsta de 13 ani, în La Coruna, fiind comis-voiajeur pentru un producător de cămăși de lux. La Coruna este centrul industriei textile spaniole, lucru ce a dus la aproprierea lui Ortega de acest domeniu. Mai târziu a lucrat ca ajutorul unui croitor. Văzand că, prin transferul produselor de la designeri la fabrici și apoi la clienți, prețurile cresc Ortega a învățat devreme importanța livrării produselor direct la clienți, fără folosirea de intermediari. Mai târziu va implementa aceasta strategie cu succes la Zara unde, a încercat sa controleze fiecare pas al producției pentru a reduce costurile și pentru a câștiga viteză și flexibilitate. în anii 1960 Ortega a devenit manager la un magazin de haine local, unde a observat că doar oamenii instăriți își puteau permite haine scumpe. Din acest motiv a început să producă articole similare la prețuri mai mici. A vândut apoi articolele comercianților locali. A folosit profitul pentru a construi prima sa fabrică în 1963, la vârsta de 27 ani.

Fenomenul Zara

În 1975 Ortega a deschis primul magazin Zara în La Coruna. Zara și-a câștigat repede reputația de a vinde haine fashion de calitate la prețuri rezonabile. Conform declarației lui Ortega “ Scopul Zara este cel de a democratiza fashion-ul. Contrar ideii că a fi la moda este un privilegiu, oferim haine fashion accesibile, inspirate de gust, dorințe și de stilul de viață al omului și femeii moderne.”

 În anul 1989, în Spania existau peste 100 de magazine Zara deschise. Ce l-a propulsat pe Amancio Ortega în rândul celor mai puternice companii ale lumii a fost strategia controlului total asupra producției și distribuției. Altfel spus, ce se desena astăzi, apărea pe rafturile magazinelor în cel mult două-trei săptămâni. Faptul că un produs nu stă mai mult de patru săptămâni pe raft motivează clienții să viziteze mai des magazinele. De altfel, succesul Zara a fost și continuă să fie atât de puternic, încât promovarea prin spoturi publicitare nu a fost necesară niciodată.

În 1988, Ortega inaugurează primul magazin Zara în afara Spaniei, - în Porto, Portugalia, iar până în 1990 reușește să se lanseze în SUA și Franța, țări urmate de Mexic, Belgia, Suedia sau Grecia. Odată cu trecerea anilor, Inditex și-a lărgint orizonturile, făcând loc unor noi mărci de îmbrăcăminte: Pull and Bear (1991), Massimo Dutti (1996) – gama de lux a trustului Inditex, Bershka (1998), Stradivarius (1999), Oysho (2001), Zara Home și Skhuaban. În ultimii 6 ani, compania și-a triplat rețeaua de magazine, ajungând la peste 3100, cu o medie de 300 de magazine noi în fiecare an.[7].

În 2001, la 23 mai, Ortega devine cel mai bogat om din Spania, intrând, în același an în topul Forbes pe locul 43, cu o avere estimată la 6.6 miliarde de dolari. Cu toate că este un om foarte bogat, el nu este atât de cunoscut în rândurile oamenilor, pentru că nu a apărut în vreo fotografie până în anul 1999, refuzând, de asemenea, și toate interviurile.

La ora actuală, Iditex a devenit un imperiu al modei, cu magazine deschise în mai bine de 80 de țări din întreaga lume. Un studiu realizat de Financial Times și firma de consultanță PricewaterhouseCoopers a plasat trustul pe poziția a treia în topul celor mai mari retaileri ai lumii, după Wal-Mart și Tesco. Astăzi, Amancio este pe jumătate retras din afacere, lărgindu-și orizonturile înspre alte domenii.