Oameni de succes

Scrisoarea lui Abraham Lincoln catre profesorul fiului sau in prima lui zi de scoala


"Fiul meu incepe astazi scoala. Pentru o perioada, totul o sa fie ciudat si nou pentru el si mi-as dori sa il tratati cu blandete. Este o aventura care il poate duce peste continente, in aventurile care probabil includ razboaie, tragedie si durere. Ca sa traiesti aceasta viata este nevoie de credinta, dragoste si curaj.

 

Asa ca, draga profesore, ia-l te rog de mana si invata-l lucruri pe care va trebui sa le stie, invatandu-l insa incetul cu incetul daca se poate. Va trebui sa stie ca nu toti oamenii sunt corecti, ca nu toti oamenii sunt sinceri. Invata-l dar, ca pentru fiecare ticalos exista un erou, ca pentru fiecare politician corupt exista un lider consacrat. Invata-l ca pentru fiecare dusman exista un prieten.

Invata-l, daca poti, ca 10 centi castigati sunt de departe mai valorosi decat un dolar gasit. In scoala, profesore, este de departe mai onorabil sa esuezi decat sa trisezi. Invata-l sa invete cum sa piarda cu eleganta si sa se bucure de victorie atunci cand intr-adevar a castigat.

Fiul meu va trebui sa invete ca nu toti oamenii sunt sinceri si onesti. Dar invatati-l daca puteti minunatia cartilor… si totusi, dati-i timp sa se gandeasca la misterul etern al pasarilor cerului, al albinelor de sub soare si al florilor de pe camp.

 

In scoala, invatati-l ca e mult mai onorabil sa esueze decat sa triseze… Invatati-l sa aiba incredere in propriile-i idei, chiar daca ceilalti ii spun ca se inseala. Invatati-l sa fie amabil cu oamenii amabili si dur cu cei duri. Incercati sa-i dati fiului meu taria de a nu urma multimea, sa nu urmeze turma… Invatati-l sa-i asculte pe toti oamenii; dar invatati-l de asemenea sa selecteze ceea ce a auzit printr-un ecran al adevarului, si sa pastreze doar ce e bun.

 

Invatati-l, daca puteti, cum sa rada cand e trist… invatati-l ca nu e nicio rusine in a plange. Invatati-l sa fie grijuliu cu cinicii si sa fie atent la lingusitori. Invatati-l sa-si "vanda" creierul celor care dau mai mult, dar niciodata sa nu puna un pret pe sufletul si inima lui.

Invatati-l sa-si astupe urechile la barfa… si sa lupte cand crede ca aceasta este solutia. Tratati-l gentil, dar nu-l protejati, deoarece numai testul focului face otelul bun. Lasati-l sa aiba curajul de a fi nerabdator. Lasati-l sa aiba curajul de a fi brav.

 

Invatati-l sa aiba intotdeauna incredere sublima in el insusi, deoarece apoi va avea incredere in umanitate. Aceasta este o cerinta mare, dar vedeti totusi ce puteti face. Este asa un copil de treaba, fiul meu!"