Oameni de succes

Warren Buffett. Are o avere de 73.8 miliarde $, merge cu un Cadillac vechi si traieste in casa pe care a cumparat-o cu 31500$ acum 58 de ani.


Warren Buffett este un investitor , afacerist si filantropist American. Este considerat cel mai mare investitor  al secolului XX. Este presedintele si directorul executiv a companiei Berkshire Hattaway.

Conform revistei Forbes este al 2-lea om cel mai bogat de pe planeta (73.8 miliarde de $) si unul dintre cei mai influenti oameni in viata. I se spune “Oraculul din Omaha” sau “Inteleptul din Omaha” si este cunoscut mai ales pentru frugalitatea sa: merge cu un vechi Cadillac si traieste in casa pe care a cumparat-o in 1957 cu 31500$. 

Tineretea

Warren s-a nascut in 1930 si este al doilea fiu al congressman-ului Howard Buffett. Inca de mic era pasionat de matematica si afaceri incat i se spune ca o sa devina un mare broker. A vandut gume, Coca-Cola si reviste din usa in usa.  A lucrat si in magazinul de fructe si legume a bunicului sau si in liceu vindea ziare si mingi de golf. In anul 2 de liceu a cumparat un joc pinball cu un prieten si l-a amplasat in frizeria locala. Mai tarziu cei doi parteneri si-au extins afacerea detinand mai multe aparate in oras.

In 1947 a intrat la Wharton School din cadrul Universitatii Pennsylvania. Dupa ce a fost respins la Harvard Business School s-a inscris la Columbia Business School unde a dobandit un master in Economie si l-a avut ca mentor pe Benjamin Graham, autor al cartii “The Intelligent Investor”.

 Cariera

In 1954 Buffett a deschis un parteneriat cu Benjamin Graham facand brokeraj pe un salariu de 12000 $ pe an (astazi 105000 $ pe an) . In 1956, dupa incheierea parteneriatului, Buffett avea economii in valoare de 174.000 $ care astazi corespund unei sume de 1,47 milioane $. Dupa 1957 detinea diferite parteneriate care in 1962 i-au adus o avere de 1,025 milioane $. In acelasi an a cumparat compania de textile Berkshire Hattaway. Ulterior s-a concentrat pe sectorul asigurarilor. In 1973 Berkshire Hattaway a achizitionat o parte din stocul Washington Post Company si in ’87 12% di stocul Salomon Inc. In 1988 Berkshire Hattaway incepe sa cumpere actiuni de la Coca-Cola ajungand sa cumpere pana la 7% din companie. Aceste lucruri au facut ca Berkshire sa devina una din cele mai rentabile investitii posibile.

 Viata personala

Warren Buffett desi este unul dintre cei mai bogati oameni din lume este un om extrem de modest si rational. Conduce un vechi Cadillac DTS si locuieste in casa pe care a cumparat-o in urma cu 58 de ani. Spune ca va dona 99% din averea sa si deja a stabilit ca va dona 85% din avere Fundatiei Bill and Melinda Gates. Este pasionat de bautura Cherry Coke si un impatimit al jocului Bridge.

In 2007 a facut o licitatie pentru a acorda un pranz cu el. Licitatia a fost castigata de Glide Foundation pentru 650100 $.