Oameni de succes

De la medic în Germania la cel mai apreciat antreprenor din România


În cadrul Galei Forbes 500 Business Awards, care s-a ținut pe 22 octombrie 2015 şi la care au participat peste 250 de antreprenori, manageri şi consultanți de top,  s-a remarcat un om a cărui poveste este demnă de un bestseller. Numele lui este Dragoş Anastasiu şi i-a fost acordat premiul special pentru antreprenoriat.

Dragoş Anastasiu, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori de pe plan local, este preşedintele Eurolines (deține 88% din actiuni), grup infiintat in `95, care detine 18 firme cu activitati in servicii, turism, rent-a-car, taxi si leasing, si detinator al brandului german de travel TUI in Romania.

Eurolines e al doilea jucator de pe piata, dupa Atlassib, pe segmentul transportului international de pasageri. Anul trecut, compania a transportat pe cursele externe peste 150.000 de pasageri si a raportat o cifra de afaceri de 243 milioane de lei. In primul semestru din 2013, compania Touring Europabus, care detine reteaua de agentii Eurolines si TUI Travel Center, a obtinut afaceri de 107 milioane de lei, in crestere cu 34% fata de perioada din 2012.

Viața

Dragoş Anastasiu s-a născut la 05.06.1964 în Bucureşti. După terminarea liceului, s-a mutat în Germania, unde a studiat medicina la Universitatea J.W.Goethe din Frankfurt, pe care a absolvit-o în 1991. În 1993, în perioada în care era angajat la Spitalul Universitar St.Markus din Frankfurt, a devenit Doctor în Medicină.

Cum a ajuns insa un medic internist sa faca business de milioane de euro in transporturi si turism? “A fost mana destinului, pura intamplare”, spune Anastasiu, care adauga ca a renuntat la un job bine platit in Germania, unde locuia de 15 ani, cand o cunostinta i-a propus sa intermedieze cateva curse de transport intre cele doua tari. S-a intors in tara cu 30.000 de marci, bani imprumutati, si a inceput afacerea cu 10 angajati, cateva calculatoare, un spatiu inchiriat si un autocar, cumparat in rate.

În România, în anul 1995, a fondat compania Touring Europabus România SRL, care după doi ani a devenit membră a celei mai importante reţele de transport internaţional de persoane: Eurolines. În anul 1998, preia funcţia de preşedinte al Asociaţiei Cărăuşilor Particulari din România şi intră în boardul director al Organizaţiei Eurolines de la Bruxelles, funcţie pe care o deţine şi în prezent, fiind cel mai longeviv membru al acestui for din care fac parte cei mai importanţi manageri de firme de transport persoane din Europa.

Sub conducerea sa, Touring Eurolines s-a dezvoltat continuu, fiind astăzi un grup de referinţă în transporturi şi turism din România. În afara graniţelor ţării a dezvoltat afaceri în Germania şi în Moldova. Grupul Eurolines este alcătuit astăzi dintr-un număr de 16 companii, fiind structurat pe entităţi specializate în transport, turism, IT încă din anul 2008. O primă achiziţie importantă în turism a avut loc în anul 2005 când Nova Travel, prima agenţie de turism din România de după Revoluţie a devenit parte a grupului Eurolines.

Un moment important al evoluţiei Grupului a avut loc în anul 2011, când Eurolines a achiziţionat firma Danubius Travel şi a încheiat un parteneriat strategic cu liderul mondial în turism, TUI Travel Plc. De atunci până în prezent, 35 de agenţii TUI TravelCenter au fost inaugurate. Din 1995 şi până astăzi Dragoş Anastasiu a creat un grup cu o cifră de afaceri de peste 54 mil euro în 2012 şi 475 de angajaţi în cele 16 firme pe care le conduce.

Între anii 2007 şi 2009 Dragoş Anastasiu a fost preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România ( ANAT ) iar din 2011 a fost cooptat în Consiliul Director al Camerei de Comerţ Româno-Germane.

Dragoş Anastasiu are o fiică de 19 ani şi este pasionat de sport, călătorii şi interacţiunea umană.

 

Surse

incont.ro

eurolines-group.ro