Oameni de succes

Povestea unui om genial: Cum a dovedit Henry Ford că nu trebuie să le știi pe toate


Toată lumea știe că Henry Ford a fost genial. Fondatorul industriei americane de automobile era un bărbat savuros, care avea răspuns la orice întrebare. Iar când nu găsea un răspuns, existau soluții la fel de bune.

Una dintre cele mai savuroase povești îl are pe Ford în prim-plan. Se spune că după ce a cunoscut celebritatea, la ușa sa au venit oameni inteligenți de formație academică care să-i dea un test.

Testul era destul de variat pentru Ford, iar prima întrebare a sunat astfel: „Care este forța de rezistență a roților din oțel pe care le folosiți?”. Fără să se gândească prea mult, industriașul și-a chemat vicepreședintele care a răspuns în locul său.

La a doua întrebare, Ford a chemat un alt membru al echipei care cunoștea răspunsul. Apoi, academicienii au schimbat domeniile și l-au întrebat pe Ford: „Cine a fost Benedic Arnold?”. Și de această dată, industriașul a cerut ajutor pentru răspuns.

Și povestea a continuat până când unul dintre academicieni i-a reproșat lui Ford: „Vezi, asta dovedește că ești ignorant. Nu cunoști răspunsul la niciuna dintre întrebările pe care ți le adresăm”.

Răspunsul lui Henry Ford a rămas în istorie: „Nu cunosc răspunsurile pentru că nu este nevoie să îmi bat capul cu răspunsurile pe care le căutați. Eu angajez tineri absolvenți inteligenți, care au învățat răspunsurile pe care vă așteptați să le fi memorat eu. Treaba mea nu este să memorez informațiile pe care voi le considerați inteligență. Treaba mea este să îmi păstrez capul limpede, evitând un asemenea amestec de informații, în așa fel încât să pot să gândesc”.

Sursa 

www.auto-bild.ro