Oameni de succes

Prof. Dr. Gheorghe Burnei. Medicul care a refuzat un salariu de 75000 £ pe luna in Anglia pentru a ajuta copiii din Romania ce au nevoie de el.


Profesorul Gheorghe Burnei este un medic ortoped si seful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic de Urgente  pentru Copii “Marie Curie”. Are la activ peste 15000 de interventii chirurgicale prin care a indreptat, reparat si readus in functiune manutele, picioarele si coloanele a mii de copii. I-a fost facuta o oferta de 75000 £/luna in Anglia dar a decis sa ramana in Romania la cererea pacientilor si din respect pentru ceea ce a realizat la “Marie Curie”, o clinica de ortopedie de ultim esalon in Europa.

Chemarea

S-a nascut in 1952 intr-o familie modesta in localitatea Branesti, judetul Dambovita. A absolvit Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.  A vrut să fie medic. Asta îşi aminteşte limpede. Încă de mic, de prin clasa a patra, când copiii se visează pompieri sau avia­tori. De fapt, aviator s-a gândit că se poate face şi el, privind cerul albastru de deasu­pra satului. Sau agricultor, ca părinţii lui. Dar numai dacă nu se va putea face medic. Daaaaa... Asta îşi dorea din adâncul sufle­tului. Nu pentru faimă, şi nici pentru bani, deşi, în vremea comunismului, medicii aveau şi una, şi cealaltă. Nu. Ci pentru a fi aproape de oameni. Pen­tru a-i ajuta. "Medicina a fost pentru mine un vis, încă din şcoala generală. Unchiul meu avea un prieten care era doctor. Se vizitau reciproc, iar eu ascultam discuţiile dintre ei. Medicul îi povestea unchiului meu despre oamenii care veneau la el cu boli grave şi care, odată salvaţi, îi mulţumeau ori de câte ori îl întâlneau pe stradă. Asta pe mine m-a impre­sionat profund şi m-a făcut să aleg medicina. Mi s-a părut extraordinar să poţi să faci atâta bine semenilor tăi. Aşadar, nu am ales o profesie, ci un vis".
Dar din satul Vul­cana-Pandele şi până la "Clinica de chirurgie şi ortopedie pediatrică" de la Spitalul "Marie Curie", al cărei şef este acum, a fost un drum lung.
"Eu am fost tot timpul credincios. Aşa m-a învăţat mama, care este o femeie cu credinţă vie, puternică. Mă credeţi că eu am învăţat să citesc pe Biblie? Era singura carte din casă, iar mama aşa mi-a arătat primele litere. Ca şi Creangă cu Ceaslovul!"
În satul în care s-a născut domnul doctor Bur­nei, oamenii nu aveau ambiţii atât de mari. Puţini copii visau la liceu sau la facultate. O şcoală profesională era de ajuns, pentru că în acele vremuri cenuşii, tot ce-şi doreau ţăranii pentru pruncii lor era să aibă o meserie. Majoritatea plecau dimineaţa, cu "rata", la muncă la Târgovişte, iar seara, munceau în bătătură. Gheorghiţă a fost singurul copil din sat care şi-a pus în minte să înveţe cât de mult va putea.
"Eu nu am vrut nicio clipă să fiu o povară pentru ai mei. De aceea, mi-am zis că o să fac un liceu la ca­re o să învăţ o meserie, şi, dacă nu reuşesc să intru la Medicină, voi avea unde să lucrez. Am fost învăţat de mic cu munca. Încă de când aveam zece ani, cam de prin clasa a patra, munceam în bătătură, ajutân­du-mi părinţii. Am învăţat atunci ceva foarte folositor, că un lucru bun se face cu efort şi concentrare şi că trebuie să duci la capăt ceea ce începi. E un lucru util şi în sala de operaţie, când aleg calea cea mai bună, chiar dacă e şi cea mai grea". "Cu timpul, mi-am dat seama că întotdeauna în viaţă te călăuzeşte mâna nevăzută a lui Dumnezeu. E o forţă care te cuprinde în totalitate, îţi deschide un univers pe care nu-l ştiai înainte şi te face să te simţi în siguranţă, chiar dacă eşti pus în faţa unor situaţii complet noi. Pe mine, ea m-a condus ori de câte ori aveam de făcut o alegere. După ce am terminat şcoala primară în satul meu, am plecat la Târgo­vişte, să mă înscriu la un liceu. Căutam unul în care să învăţ o meserie, pentru că v-am spus că nu doream să le fiu o povară alor mei, dar, în acelaşi timp, voiam un liceu care să-mi permită să mă pregătesc pentru facul­ta­tea de medicină. Aşa am ajuns, cu totul în­tâmplător, colindând străzile oraşului, în faţa Liceului Economic. Era un liceu bun, din care ieşeam cu o meserie, dar în care m-am putut pregăti şi pentru facultate. Aveam das­căli care ţineau atât de mult la mine, încât, în timpul orelor, mă lăsau într-un colţ să ci­tesc cărţile mele de medicină. Atunci mi s-a părut că am găsit acest liceu întâmplător acum însă sunt convins că Dumnezeu m-a în­drumat către el. Aşa am ajuns să fiu singurul din clasa mea care am intrat la Facultatea de Medicină din Bucureşti, în condiţiile în care la admitere am fost 12 pe un loc".
Facultatea de Medicină a fost grea. Grea şi frumoasă. Studenţii puţini formau o elită. Erau tineri şi determinaţi să reuşească. "Toţi co­legii mei din acel timp au ajuns sus. Au reuşit, pen­tru că au muncit cu toţii foarte mult. Atunci nu exis­tau cursuri pe care să le putem scoate la imprimantă şi nici nu era atât de uşor să tragi ceva la xerox. Cărţi de medicină erau puţine în li­brării, aşa că trebuia să ne bazăm pe nişte cursuri litografiate. Era câte un exemplar pentru fiecare an, aşa că făceam cu rândul ca să le citim. Trăgeam la sorţi şi ne îm­păr­ţeam în ture. Putea să-ţi vină rândul la miezul nopţii. Dar eram fericiţi, iubeam ceea ce făceam. Ne-am dat seama că am for­mat o familie. Nu plecam nici în vacan­ţe decât pentru o săptămână, două. Stă­team în spital, ca să învăţăm de la alţi me­dici. Aşa a trecut toată studenţia. Nu am ştiut de chefuri sau de distracţii. Dar nu le-am dus dorul". În 1992 devine medic specialist al Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie".

Activitate profesionala de exceptie

Activitatea profesionala de exceptie:

 • 6 interventii chirurgicale in premiera mondiala:
 1. 2 cazuri de alungire de tibie (5 cm, respectiv 8 cm) in focar de pseudartroza
 2. Alungirea tibiei in dublu focar la o pacienta in varsta de 18 ani cu maladie Lobstein, urmata de osteosinteza centromedulara cu tija telescopica
 3. Transplant osos pandiafizar in osteogeneza imperfecta
 4. Dubla osteotomie de coloana
 5. Rezectia a trei hemivertrebre T10 si L2 - L3 cu instrumentare somatica si redresarea configuratiei (unghiul COBB toracic 30 grade, unghiul COBB lombar 65 grade) la normal prin dublu abord: retropleural – transdiafragmatic si dorsal, la un copil de 2 ani
 6. Reconstructie mioosteoartroplastica la un pacient in varsta de 6 ani si jumatate cu sinostoza radio-ulnara
 • 22 interventii chirurgicale in premiera nationala
  • 56 de interventii chirurgicale in premiera la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” Bucuresti
  • Peste 15 000 interventii chirurgicale

Expertiza importanta in:

 • Corectarea malformatiilor congenitale osteo-articulare de sold, membre, coloana vertebrala
 • Chirurgia coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, tumori ale rahisului)
 • Alungiri de membre, folosind fixatoare externe
 • Tratamentul chirurgical in osteogeneza imperfecta
 • Displazia de dezvoltare a soldului – tratamentul chirurgical al formelor inalte de luxatie congenitala de sold
 • Piciorul diform congenital
 • Paraliziile cerebrale
 • Tratamentul chirurgical in tumorile osoase benigne si maligne
 • Tratamentul ortopedic si chirurgical in artropatiile hemofilice
 • Tratamentul chirurgical al politraumatismelor cu striviri ale membrelor si fracturi multiple
 • Artroplastii la copii si adolescenti
 • Tratamentul diformitatilor toracelui

Premii si Distinctii:

 • 1993: Laureat al Premiului NAGRODE-NAUKOWA oferit de Societatea Academica de Chirurgie a Copilului, Szczecin, Polonia, prin Academician Doctor Markiewicz
 • 2008: Premiul „Un om, un renume”, acordat de Fundatia Callatis ’96
 • 2009: Premiul de Excelenta „Viata medicala”, Gala Medicilor, Ateneul Roman
 • 2010: Premiul pentru „Viziune in medicina”, Gala Tinerilor Medici, Teatru Nottara, Bucuresti
 • 2011:Premiul de Excelenta pentru eforturile depuse in promovarea si recunoasterea Ortopediei Pediatrice, acordat de Asociatia Culturala Codex Aureus
 • 2012: Gala superlativelor VIP, premiul sectiunii Stiinta si Viata,Opera Romana, Bucuresti
 • Citat ca subiect biografic in almanahul personalitatilor marcante mondiale „Who’s who”, Ed. Marquis, 2009-2010 pentru realizari remarcabile in domeniul de activitate avand o contributie semnificativa la imbunatatirea societatii contemporane

 

Brevete de inventie:

 • 1996 : Fixatorul extern circular, instrumentar special care rezolva o problema foarte complicata la acel moment pentru medicii din tara. Aceasta metoda inovatoare care astazi ii poarta numele a permis efectuarea in Romania a operatiilor de alungire a membrelor la copii.
 • 2001: Tija de distractie centromedulara, o noua metoda terapeutica de osteogeneza
 • Instrumentarul pentru abordul somatic sub control laparoscopic al cifoscoliozei la copil. Aceasta inventie a fost avizata de 6 experti, specialisti in domeniu si de catre presedintele comisiei, reprezentant al Academiei de Stiinte Medicale. Inventia este in curs de brevetare.