Cele mai bune meserii

ANTROPOLOG

Cine sunt si cu ce se ocupa? Antropologul studiaza originile, dezvoltarea si functionarea societatilor si culturilor umane, precum si evolutia omenirii, caracteristicile fizice în schimbare si distributia geografica a populatiei. Rezultatele muncii unui antropolog sunt folosite în domenii ca medicina, criminologia, arheologia, muzeologia ,dar si în activitatea industriala si sociala. Antropologii fizici examineaza diferentele fizice dintre oameni, originile si dezvoltarea populatiilor umane ca indivizi biologici. Acestia sunt cunoscuti si sub denumirea de antropometri sau antropologi medicali; antropologii sociali se concentreaza asupra factorilor culturali si sociali, aduna si analizeaza date cu privire la obiceiurile si obiectele sociale. Unii se concentreaza pe studiul limbii si culturii, fiind cunoscuti sub numele de antropologi lingvistici, altii îsi îndreapta studiile spre domenii psihologice (relatiile dintre psihologia individului si cultura), sau aplica tehnicile antropologice la studiul societatilor urbane actuale si la relatiile inter-umane.

Care sunt îndatoririle postului? Varietatea structurii corporale a oamenilor îsi are propriile legi, care depind si de conditiile externe ale modulului de viata al oamenilor si al stramosilor acestora. Pe baza analizelor materialelor biologice de origine umana (oase, par, tesuturi), antropologul determina în ce stadiu de dezvoltare biologica erau oamenii care au locuit pe un anumit teritoriu si au trait într-o anumita perioada istorica. Antropologia biologica face parte din stiintele naturale; antropologia culturala si etnica, pe de alta parte, se apropie de arheologie, dar si de sociologie, psihologie si medicina. Antropologia sociala aplica datele si tehnicile în rezolvarea problemelor sociale actuale, cum sunt problemele relatiilor etnice, transculturale sau industriale, educatie sau sanatate publica.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Fie ca munca de teren, uneori implicând deplasari pe perioade lungi departe de casa, fie în universitati, în institute publice sau în laboratoare de cercetare stiintifica.

Antropologii pot avea o serie de oportunitati ocupationale, în functie de specializarea lor, în domeniul serviciilor de sanatate, în practica criminalistica, la diferite institutii de cercetare stiintifica (cercetare arheologica, cercetare etnica si culturala, precum si în alte institutii care fac cercetare în biologie si cultura, în relatii sociale dintre oameni), în muzeologie, în centre de antrenament sportiv si asa mai departe.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Instrumente de antropometrie, echipamente de diagnostic, tehnologie informatica, metode si echipamente morfologice, biochimice, fizice si biofizice. Folosesc si ustensile de birotica si de instrumente de comunicatie.

Studii: Facultatea de Antropologie

Universitati: Universitatea din Bucuresti