Cele mai bune meserii

CAPITAN DE AERONAVA

Cine sunt si cu ce se ocupa? Capitanul de avion are sarcina de a supraveghea pregatirile dinainte de zbor si în timpul zborului cu avionul. Pilotarea poate fi facuta chiar de capitan, sau de co-pilot, sau poate fi facuta cu schimbul de cei doi.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa pregateasca zborul, inclusiv sa selecteze alternativele, în functie de posibilitati pentru a efectua zborul în conformitate cu planul initial, sa ia în considerare consumul de combustibil - sa verifice cabina de zbor cu întregul echipaj, sa se familiarizeze cu planul de zbor si cu sarcinile fiecarui membru pentru fiecare faza a zborului - sa verifice înaintea zborului instrumentele si echipamentele de pe aeronava - sa comunice cu turnul de control din aeroport si cu pasagerii - sa conduca echipajul pe timpul zborului, inclusiv sa piloteze, sa îsi asume responsabilitatea pentru un zbor sigur si economic, în conformitate cu toate regulile si reglementarile existente si cu planul de zbor - sa ia decizii în situatii critice, sa calmeze pasagerii - sa controleze avionul si instrumentele pe timpul aterizarii - sa raporteze toate operatiunile dupa zbor.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Pe pista si în general la bordul avionului. Se impune lucrul în schimburi si sa nu aveti teama de înaltime. Mai exista riscul de efecte pentru calatorii la distanta si schimbari frecvente de clima.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Toate sistemele si echipamentele de control aerian, cum sunt sisteme de navigatie, sisteme de diagnostic, computere de bord, sisteme de comunicatie, harti de navigatie aeriana si diagrame detaliate ale pistelor de aterizare.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat liceul cu diploma de bacalaureat (sa fiti student la o facultate), preferabil sa aveti studii superioare cu specializare în aviatie, sa fi fost pilot de curse cu calificare pilot comercial (în caz de aviatie militara se cere stagiul militar obligatoriu), sa aveti antrenament în calitate de capitan de aeronava si sa fiti antrenat pe tipul de avion în discutie. Experienta în acest domeniu este testata periodic la intervale cerute de reglementarile în vigoare. Se cer si un numar de ore de zbor parcurse, precum si o conditie fizica si mentala buna, o vedere si un auz sanatos, putere de concentrare, abilitate de a lua decizii si hotarâri rapide, precizie, încredere, auto-disciplina, abilitatea de a va exercita autoritatea, abilitatea de a fi un bun organizator, de a lucra în echipa si de a putea sa improvizati.


Pentru angajarea pe locul de munca capitan aeronava consultati platforma de recutare www.vijobs.ro. Va faceti un cont de profesionist si primiti oferte de angajare.