Cele mai bune meserii

CARTOGRAF

Cine sunt si cu ce se ocupa? Meseria de cartograf este de a întocmi harti terestre si maritime si de a face o serie de machete în trei dimensiuni, pentru diferite scopuri. (Acestia sunt cunoscuti si ca persoane care întocmesc hartile sau ofiteri cu hartile maritime). Cei care lucreaza la hartile de pe mare sunt cunoscuti si sub denumirea de cartografi hidrografi. Cei care strabat terenurile pentru culegerea de date folositoare în vederea întocmirii hartilor sunt cunoscuti sub denumirea de cercetatori cartografi.

Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa colecteze date de la suprafata terenului în anumite zone si despre anumite obiective din zona, prin fotografii cu aparatul de fotografiat sau prin fotografii prin satelit - sa inspecteze si sa regleze instrumentele optice si mecanice din geodezie - sa înregistreze valorile masurate în teren si sa le includa în propriile schite, sa salveze datele în calculator si în sisteme de informatie geografica - sa întocmeasca harti folosind date cartografice cu ajutorul computerului sau al imprimantei (nu numai sub forma scrisa dar - mai nou în zilele noastre - în forma computerizata) - sa coopereze cu redactorii de la editurile care publica hartile - sa negocieze cu clientii asupra formei hartilor - sa administreze întreaga munca de cartografiere - sa creeze, sa mentina si sa administreze dosarele cu datele cartografice.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? În birouri si în ateliere de proiectare precum si la fata locului, în teren, unde conditiile de vreme schimbatoare, deplasarile lungi si orele peste program sunt inevitabile.

Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai des folosite instrumente includ harti, instrumente de masura optice si mecanice, echipament de desen pentru întocmirea hartilor, plan-metru, tehnologia computerizata, instrumente de scris si de desen.

De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat studii medii, sau sa aveti pregatire universitara, sa aveti viziune spatiala, sa fiti punctual, sa aveti abilitati de lucru cu cifrele, abilitate de a lucra în echipa si sa aveti o privire buna.


Pentru angajarea pe locul de munca cartograf consultati platforma de recutare www.vijobs.ro.