Cele mai bune meserii

FIZICIAN

Cine sunt si cu ce se ocupa? Fizicianul studiaza proprietatile obiective ale materiei, forta si energia si aplica cunostintele descoperite la solutionarea diferitelor probleme tehnice si stiintifice. Contributia muncii unui fizician sta în spatele tuturor stiintelor si tehnologiilor moderne; rezultatele cercetarilor sunt folosite în domenii ca producerea energiei, transporturi, telecomunicatii, industria constructoare, în sanatate si în viata de zi cu zi. Una din descoperirile cele mai importante din punct de vedere stiintific si tehnologic din ultimele decenii, care s-a facut pe baza muncii depuse de fizicieni din toata lumea, a fost tehnologia informatica.

 Care sunt îndatoririle postului? Obligatiile includ: sa studieze diferitele forme de energie (caldura, sunet, lumina) si transformarea acestora. Sa exploreze esenta unor fenomene ca gravitatia, electro-magnetismul si energia nucleara. În domeniul cercetarii aplicate, ei îi ajuta pe ingineri sa rezolve probleme practice specifice, propun solutii tehnice noi; sunt capabili sa elimine proceduri de productie incorecte si prin aceasta munca devine mai eficienta. Fizicienii din domeniul bio-medicinii asigura diagnosticarea si operatiuni curative optime; folosesc în acest scop cunostintele lor de radiatii ionizante, lasere, ultrasunete, fibre optice si biosenzori. Fizicienii specializati în astrofizica, geofizica, climatologie, electronica, optica si fizica nucleara desfasoara munca specifica si presteaza activitati complicate.

 Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Fizicienii lucreaza în general în laboratoare, în institute de cercetare si dezvoltare.

 Ce instrumente / echipamente folosesc? Echipamente speciale, unelte de lucru, echipamente ajutatoare si de masurat. Tehnologia informatica reprezinta un instrument de importanta majora pentru fizicieni; o folosesc pentru controlul experimentelor, al echipamentului de productie, institutiilor, organizatiilor. Cooperarea internationala în domeniu impune cunoasterea de limbi straine, în special engleza.

 De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat o universitate cu specializare în fizica, sau o facultate de stiinte sau o facultate de matematica-fizica. Munca de fizician este o munca intelectuala solicitanta si necesita o gândire creatoare si independenta. În munca unui fizician, perseverenta si precizia sunt obligatorii.

 


Pentru angajarea pe locul de munca fizician consultati platforma de recutare www.vijobs.ro. Va faceti un cont de profesionist si primiti oferte de angajare.