Oameni de succes

Impresionanta poveste a fondatorului Facebook


Mark Elliot Zuckerberg este un programator si antreprenor IT American. Este unul dintre cei mai cunoscuti co-fondatori ai website-ului Facebook. Din aprilie 2013 este director executive al Facebook Inc.  si averea personala a fost estimata in iulie 2014 la 33.1 miliarde $.

Impreuna cu colegii de camera de la Universitatea Harvard Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz si Chris Hughes, Zuckerberg a lansat Facebook din caminele Harvard. Grupul  a introdus Facebook in campusuri in State si s-a mutat in Palo Alto, California, dupa putin timp. In 2007, la varsta de 23 ani, Zuckerberg a devenit miliardar ca rezultat al succesului Facebook. Numarul de utilizatori Facebook a ajuns la 1 miliard in 2012. Din 2010, revista “Time” l-a nominalizat pe Zuckerberg printre cei mai bogati si influenti 100 de oameni din lume. In 2010 a fost interpretat de actorul Jesse Einsenberg in filmul “The social network”.

Primii ani. Copil minune.

Zuckerberg s-a nascut in 1984 in White Plains, New York. Este fiul dentistului Edward Zuckerberg si psihiatrului Karen Kempner. La liceu a excelat in materiile clasice. La Academia Phillips Exeter  castigat premii in matematica, astronomie si fizica. In scrisoarea sa pentru admiterea la universitate a declarat ca poate sa citeasca si sa scrie in franceza, latina, greaca si ebraica. A inceput sa foloseasca calculatoare in gimnaziu si tatal sau l-a invatat codarea in ATARI Basic Programming si mai tarziu l-a angajat pe dezvoltatorul de software David Newman sa-l invete sa programeze. Acesta l-a numit “copil minune” si a spus ca era greu sa-I faci fata. Ii placea sa creeze pograme si, dat fiind ca tatal sau avea cabinetul acasa, a creat un program numit “ZuckNet” prin care se putea comunica cu toate computerele din casa. In timpul liceului a creat un player muzical numit Synapse Media Player care iti recunoastea gusturile muzicale.

Anii de facultate

A studiat IT si Psiholgie la Universitatea Harvard si in anul 2 a creat programul CourseMatch ce iti permitea sa-ti alegi cursurile in functie de cine participa la ele. Apoi a creat Facemash, un joc prin care alegeai persoana care arata cel mai bine dintr-o lista. Site-ul a devenit foarte popular in doar un weekend dar a fost oprit deoarece a aglomerat si blocat reteaua Harvard si multi s-au plans ca le-a fost folosita imaginea fara permisiune. Semestrul urmator a inceput codarea pentru noul site, numit atuci “Thefacebook” .

Facebook

Zuckerberg a lansat Facebook pe 4 februarie 2004 din camera sa de camin. Facebook a pornit doar ca ceva pentru Harvard, dar dupa putin timp s-a extins la universitati precum Columbia, New York, Stanford, Darthmouth, Cornell, Penn, Brown si Yale. In vara, dup ace s-a mutat in California, Zuckerberg s-a intalnit cu Peter Thiel ce a investit in companie 500 mii $. Mai tarziu si alte companii au investit in Facebook si astfel in 2010 site-ul a ajuns sa aiba 500 milioane de utilizatori.