Oameni de succes

Li Ka-shing. De la muncitor în fabrică la cel mai bogat om din Asia.


Sir Ka-shing Li, GBM, KBE (nascut pe 29 iulie 1928) este un magnat , investitor si filantropist din Hong Kong. Conform Bloomberg Billionaires Index din aprilie 2014 este cel mai bogat om din Asia, cu o avere estimata la 31,9 miliarde $. El este Presedinte la Hutchison Whampoa Limited si Cheung Kong Holdings. Prin acestea este cel mai mare operator de terminale pentru containere si cel mai mare retailer in domeniile sanatatii si infrumusetarii. Prin companiile sale contribuie cu 15% la capitalul Hong Kong Stock Exchange. In ciuda bogatiei sale este un om modest ce se imbraca cu simple costume negre si poarta ceasuri Seiko. A donat 1.41$ de miliarde de dolari pentru cause filantropice si acte caritabile. 

Viata

Li Ka-shing s-a nascut in Chaozhou, China, in 1928. Din cauza mortii tatalui sau a fost fortat sa lase scoala inainte de a implini 15 ani si sa lucreze intr-o fabrica ce comercializa plastic unde lucra 16 ore pe zi. In 1950 a reusit sa puna pe picioare propria afacere, Cheung Kong Industries. De la fabricarea plasticului Li a reusit sa aduca propria companie la o companie de real estate de varf ce a fost listata la Hong Kong Stock Exchange in 1972. Cheung Kong s-a extins ulterior prin achizitia Hutchison Whampoa si Hongkong Electric Holdings Limited in 1979 si, respectiv, 1985.

Cariera in business

Afacerile lui Li Ka-shing acopera aproape orice fateta a vietii in Hong Kong: de la electricitate la telecomunicatii, de la real estate si retail la navigarea internetului. Grupul Cheung Kong are o capitalizare de 82.9 mld. $ si are aproape 260.000 de angajati in lume.