Oameni de succes

Ion Ţiriac. Cel mai bogat sportiv din lume.


Ion Ţiriac este cel mai bogat sportiv din lume, potrivit publicaţiei americane Celebrity Networth. Averea lui o întrece și pe cea a lui Michael Jordan, a cărui avere e estimată la cca. 1 miliard de dolari. 

Viața

Ion Țiriac (n. 9 mai 1939, Brașov) este un jucator profesionist de tenis roman și un influent om de afaceri în România și Germania. Țiriac, care și-a pierdut tatăl la vârsta de zece ani, a locuit pe aceeași stradă și a lucrat în aceeași fabrică cu Günther Bosch, jucator profesionist de tenis.

Între 1958 și 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck și la Campionatele Mondiale.

În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros. Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open și Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alături de Guillermo Villas la Baltimore International și Nice International (1977), Volvo International (1979) și, alături de Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974). Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l ca partener pe Ilie Năstase. Între anii 1998 - 2004, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.

Ion Țiriac este de asemenea unul dintre cei mai bogați români, fiind proprietarul unui număr mare de firme în domeniul bancar, auto și cel al transporturilor. Este primul român care a intrat în lista Forbes a miliardarilor lumii fiind cotat ca având o avere personală în jur de 1,1 miliarde dolari în martie 2007. În noiembrie 2007, revista Capital a estimat averea lui Ion Țiriac la 2,2-2,4 miliarde de dolari.

Astăzi Ion Tiriac are o avere de 1,2-1,3 miliarde de euro, fiind cel mai bogat român conform revistei Capital.

Viața personală

  • Ion Ţiriac consideră că nu a fost un tenisman talentat ci că a avut întotdeauna nevoie de 3-4 ore de munca în plus pentru a ajunge la nivelul dorit. În schimb consideră că vocația lui a fost cea de antrenor, considerându-se unul dintre cei mai buni antrenori din lume.
  • Consideră că nu este un om priceput la afaceri și îi lasă pe ceilalți să facă afaceri pentru el și spune că face afaceri pentru ca îi este imposibil sa “joace golf și să nu facă nimic toată ziua”.
  • Spune că banii, ca și sănătatea, îi apreciezi atunci când nu-i mai ai și este pasionat de vânătoare. Îi place vanatoarea pentru ca nu vrea sa-și iroseasca timpul liber mergând “să se culce pe plajă”.
  • Shakespeare i-a inspirat sentimentele cele mai complexe.
  • Apreciază la o femeie cel mai mult inteligența și la un bărbat puterea de decizie.


Surse

Wikipedia.org

www.eugeniavoda.ro