Oameni de succes

Inge Lehman. Femeia care a deslușit secretele din interiorul pământului.


Inge Lehmann(13 mai 1888- 21 februarie 1993) a fost un seismolog și geofizicist danez care a descoperit nucleul pământului. În 1936 a postulat, cu ajutorul unor date seismice, că pământul are un nucleu interior cu proprietăți fizice diferite de nucleul exterior și că planeta noastră nu este doar o sferă din material topit. Seismologii, care nu reușiseră să propună o explicație logică pentru faptul că undele P, produse de cutremure, încetineau în anumite zone din interiorul pământului au acceptat repede concluzia ei.

Viața si cariera

Inge Lehmann, fiica psihologului experimental Alfred Georg Ludvik Lehmann (1858 - 1921), a fost educată într-o şcoală progresistă condusă de Hanna Adler, o mătuşă a fizicianului Niels Bohr. Tatăl său şi Adler au fost, de altfel, cele două influenţe majore asupra dezvoltării intelectuale a lui Lehmann.

A studiat matematica la Universitatea din Copenhaga şi la cea din Cambridge, deşi, la un moment dat, a trebuit să întrerupă studiile din cauza sănătăţii precare. În 1923, s-a angajat la Universitatea din Copenhaga ca asistentă a matematicianului J.F. Steffensen, iar apoi a devenit asistentă a specialistului în geodezie Niels Erik Nørlund, sub coordonarea căruia a contribuit la înfiinţarea unor observatoare seismologice în Danemarca şi Groenlanda. Atunci a început să dezvolte o pasiune pentru seismologie, deşi provenea dintr-o ţară în care nu există cutremure. În 1928, după ce a trecut examenele, a fost angajată ca şef al departamentului de seismologie al Geodetical Institute din Danemarca, coordonat de Nørlund.

Inge Lehmann a fost recompensată de-a lungul anilor cu numeroase premii, precum Gordon Wood Award (1960), medalia Emil Wiechert (1964), medalia de aur a Societăţii regale de ştiinţă şi litere din Danemarca (1965), Tagea Brandt Rejselegat (1938 şi 1967), a fost aleasă membră a Societăţii Regale din Danemarca (1969) şi a primit o medalie din partea Societăţii de seismologie din America (1977).