Oameni de succes

Raed Arafat. Fără el mulți n-ar mai fi.


Raed Arafat (n. 24 mai 1964) este un medic român de origine palestiniană, născut în Siria, specializat în anestezie-terapie intensivă. A crescut în Nablus, Cisiordania, iar la vârsta de 16 ani a emigrat în România în 1981 pentru a studia medicina. În septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Târgu Mureș, devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă.

Viața

Raed Arafat s-a născut pe 24 mai 1964 în Damasc, capitala Siriei, dar a copilărit în orașul Nablus, aflat în nordul Cisiordaniei. S-a născut într-o familie de oameni intelectuali. Majoritatea rudelor erau medici și farmaciști, mama a fost profesor de limbi străine, iar tatăl inginer. Are un frate și o sora. Fratele este subinginer în electronica, iar sora este medic în SUA.  

La vârsta de 16 ani a ajuns în Piteşti, România, după câteva încercări de a studia medicina în diferite ţări străine. România a fost singura ţară care i-a permis şederea pe teritoriul ei. Dr. Raed Arafat a început să studieze medicina la Cluj, dar a renunţat după un an din cauza morţii tatălui său. După aceea, s-a transferat la Târgu-Mureş pentru a studia terapia intensivă. Aici, nu toate lucrurile au mers ca pe roate, însă a întălnit oameni care l-au ajutat de la bun început, ca şi profesorul Chiorean, de aceeaşi specializare ca şi dr. Arafat.

Deja specializat in medicina de urgenta la Cluj, Raed Arafat a vrut sa puna in practica ce invatase la facultate in Romania: sa revolutioneze sistemul de medicina de urgenta din tara noastra, chiar in preajma Revolutiei din 1989. La Cluj, planurile sale nu au prins contur si nu s-a putut concretiza nimic. Abia la Tirgu-Mures medicul a gasit sprijin din partea autoritatilor, a parafat intelegerea cu pompierii si a convins colegii – medicii si asistentele - sa i se alature intr-un proiect in care el credea cu indirjire. Dupa Tirgu-Mures a urmat Oradea, apoi, incet, dar sigur, Raed Arafat a ajuns in toata tara.

La inceput, totul a fost pe baza de voluntariat, iar Raed Arafat a folosit, se spune, chiar si o mica mostenire de familie pentru a demara proiectul cunoscut ca SMURD. „Prima masina am cumparat-o eu, iar pentru echiparea ei am primit donatii din afara“, povesteste medicul, adaugind: „Totul era pe baza de voluntariat. Dupa aceea, in ’93, am creat prima camera de resuscitare dupa un model vestic in spitalul din Tirgu-Mures. In ’94 am facut prima unitate de primiri urgente – dupa conceptul nou al medicinei de urgenta“. In 1997, modelul a fost multiplicat la Timisoara si Craiova, iar acum este in toata tara...
Si pentru ca Raed Arafat nu este adeptul jumatatilor de masura, a infiintat si un numar unic de urgenta pentru probleme medicale. De asemenea, acesta a sustinut ideea ca serviciilor de urgenta sa li se permita acordarea de ingrijiri medicale imediate victimelor diverselor accidente. Eforturile sale au asigurat astfel modernizarea serviciilor de urgenta si salvarea a nenumarate vieti in Romania, gratie unei atitudini increzatoare si dorintei de schimbare.
Mereu in centrul actiunii, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii a aplicat chiar si penalizari acolo unde s-a gresit in sistemul medical: in cazul sportivului american Hardy Chauncey, in cazul dramei de la Maternitatea Giulesti generate de incendiul izbucnit la sectia de Terapie intensiva pentru nou-nascuti, in spitalele in care au fost cazuri clare de neglijenta a personalului care au dus la pierderi de vieti, asa cum s-a intimplat la spitalul din Slatina etc.
In ceea ce priveste SMURD, structura pe care el a infiintat-o si pe care a dezvoltat-o, cum probabil nici nu visa, anul acesta a reusit si un lung sir de performante de neegalat, printre care extinderea in toate judetele tarii si aducerea de motociclete de prim-ajutor in ­Bucuresti, dotate cu defibrilator, echipament de resuscitare, stingator si oxigen. Piedici au fost, dar el si echipa sa le-au trecut pe toate, evident cu sprijinul pompierilor si apoi al Ministerului Sanatatii. 
Pe de alta parte, Raed Arafat sustine ca nu se pune problema ca SMURD sa ia locul sistemului public al medicinei de urgenta, ci sa se completeze, pentru o mai mare eficientizare a luptei cu moartea. SMURD-ul intervine in cazuri de calamitati, dezastre, de accidente colective, operatiunile de salvare si de descarcerare fiind exemple de asistenta de urgenta, complementara serviciului de Ambulanta si desfasurata la un nivel mult mai ridicat... „In cadrul SMURD, pompierii sint angajati pe aceste posturi, dar au fost instruiti si ca paramedici. Au capatat astfel o competenta in plus: acorda un prim-ajutor eficient si vital in primele momente. Iar acest model n-a fost inventat in Romania, ci doar adaptat. El exista de mult in SUA, Canada, Franta, Germania, Finlanda sau Orientul Mijlociu, fiind foarte bine pus la punct chiar si in Iordania“, a conchis Raed Arafat.

Secretar de Stat și ministru

La 23 august 2007, premierul de atunci al României, Călin Popescu Tăriceanu, l-a numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice. Din cauza unor conflicte politice cauzate de criticile pe care Arafat le-a adresat privind reforma din sistemul sanitar, acesta a fost nevoit să demisioneze din funcție pe 10 ianuarie 2012. Pentru o perioadă de o săptămână, postul de subsecretar a fost ocupat de medicul Andrei Georgescu, iar în urma mai multor proteste care au izbucnit în București și în alte orașe din România, Raed Arafat a fost repus în funcție de către premierul Emil Boc pe 17 ianuarie 2012.

La 1 octombrie 2012 a fost numit ministrul interimar al Sănătății, funcție la care a renunțat a doua zi. Pe 7 noiembrie 2012, Raed Arafat a acceptat să devină ministru al Sănătății, preluând funcția de la premierul Victor Ponta, care asigurase interimatul. La ceremonia de numire în funcție, având la dispoziție și Biblia și Coranul, a ales să depună jurământului doar pe Constituția României.

Distincții

În anul 2003 a primit Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Cavaler de la președintele Ion Iliescu, pentru întreaga activitate științifică și de cercetare, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea tehnologiei informației și comunicațiilor în România.

La 31 decembrie 2005, Raed Arafat a fost decorat de către Traian Băsescu, președintele României, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer, ca recunoaștere a eforturilor depuse în salvarea oamenilor la inundații și pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieților a numeroși români. De asemenea, tot datorită muncii depuse de echipa sa, publicația Jurnalul Național l-a numit pe doctorul Arafat „Omul zilei”.

În 2010 a fost numit profesor invitat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Pe 30 iunie 2012, a fost desemnat membru de onoare al Academiei Americane de Medicină de Urgență, pentru sprijinul acordat la dezvoltarea acestui sistem primind și premiul pentru leadership.

Pe 1 martie 2013 a fost decorat de regele Mihai.