Oameni de succes

Ioannis Papalekas. Omul care a facut milioane din constructii in Bucuresti.


Ioannis Papalekas este fondatorul si CEO-ul firmei Globalworth, una dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania.  Investitorul grec are o experienta de peste 15 ani in real estate, dintre care 12 pe piata din Romania. Este expert in achizitii, planning, dezvoltare, reconstruire, renovare si managementul activelor teren si constructii. 

 

Moştenitorul unui imperiu petrolier din Texas, unul dintre cei mai bogaţi manageri de fonduri de hadging din lume, cel mai bogat israelian, unul dintre cei mai mari administratori de averi din Europa, investitori cu renume pe piaţa ungară şi israeliană, aceştia sunt oamenii cu care s-a înconjurat cel mai influent investitor imobiliar din România, Ioannis Papalekas.

Ioannis Papalekas (38 de ani) a reuşit să convingă zeci de investitori să meargă pe mâna sa şi să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro. De la listarea la Bursa de la Londra, în iulie 2013, compania sa, Globalworth, a încheiat tranzacţii imobiliare în valoare de circa 360 mil. euro şi a închiriat 50.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, toate vizând imobile din România. Globalworth, din care Ioannis Papalekas deţine 54,3%, are ca scop principal adunarea sub aceeaşi umbrelă a principalelor proprietăţi cumpărate de Papalekas sau partenerii săi în România de-a lungul ultimilor ani. Până acum, el a investit în această companie circa 90 mil. euro şi s-a angajat să mai aloce încă 25 mil. euro în perioada următoare.

Cum a ajuns totuşi la această performanţă într-un timp atât de scurt? În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reuşise deja să atragă atenţia unui grup de investitori israelieni şi greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluţiei, pentru 46 mil. euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările şi în 2006 a vândut City Mall pentru 103 mil. euro. Rezultatul acestei tranzacţii i-a asigurat nişte parteneri de cursă lungă, alături de care a construit şi renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini şi Dorobanţi Business Center.

Omul de afaceri Shlomo Tisser este unul dintre investitorii care a pariat pe capacităţile lui Papalekas încă dinainte ca acesta să ajungă pe culmile succesului. El a rămas până astăzi alături de Papaleks şi, prin intermediul Villar International, este acţionar în cadrul Globalworth. Tisser este o figură proeminentă a mediului de afaceri israelian, în 2000 reuşind să-l atragă în acţionariatul Villar, pentru o perioadă de circa un an, pe profesorul american Peter Linneman, unul dintre cei mai influenţi oameni din imobiliare la nivel global, potrivit unei publicaţii de specialitate. Pe lângă investiţiile imobiliare, Tisser mai activează în România şi prin intermediul Archivit, firmă care oferă servicii de arhivare a documentelor.