Oameni de succes

DE LA VIATA CU UN DOLAR PE ZI LA MILIARDAR. O poveste incredibila.


Inainte sa faca o avere de 11,9 miliarde de dolari ca sef al companiei auto Tesla si al firmei SpaceX, Elon Musk a trait cu un dolar pe zi.

El a luat aceasta decizie in timpul adolescentei, pentru a vedea daca are ceea ce-i trebuie pentru a deveni un antreprenor.

Cum a ajuns Elon Musk sa fie miliardar

Elon Musk s-a nascut in Pretoria, Africa de Sud. Mama sa a fost model si tatal inginer electromecanic. La varsta de 10 ani a descoperit puterea calculatorului printr-un commodore VIC-20. Pasionat de computere, Musk a creat până să împlinească 12 ani un joc video, numit Blastar, pe care l-a vândut pentru circa 500 de dolari. Studiile universitare le-a început în Canada, de unde s-a transferat la Universitatea din Pennsylvania, unde a obţinut diplome în economie şi fizică. Ulterior a fost admis la Stanford, în California, pentru un doctorat în fizică.

In anii studentiei, Musk s-a intrebat ce vrea sa faca cu viata sa, asa ca a intocmit o lista cu cinci lucruri despre care a realizat ca vor fi viitorul omenirii: Internetul, energia sustenabila, explorarea spatiului, inteligenta artificiala si reprogramarea codului genetic uman.

Primul succes in cariera a fost compania Zip2, pe care a infiintat-o alaturi de fratele sau, ce oferea publicitate in mediul online. Cei doi au reusit sa o vanda in 1999 companiei Compaq pentru 307 milioane de dolari.

Ulterior, el si-a investit banii castigati intr-o noua idee, anume X.com, care oferea servicii bancare online. Insa in aceeasi cladire in care era sediul firmei se afla si Confinit, ce oferea servicii similare. Intr-un final, cele doua au fuzionat si au creat PayPal, care in prezent e un gigant al platilor online.

A cumparat eBay, in 2002, cu 1,5 miliarde de dolari.

Ce face Musk in prezent

In prezent, Musk uimeste lumea cu masinile sale electrice Tesla si cu programele spatiale derulate de Space X.

Cel mai recent model auto este Model S, dotat cu pilot automat. Functia permite masinilor sa schimbe singure benzile. De asemenea, mentine automat masina pe banda sa de mers si mentine o anumita distanta fata de masina din fata, atat la viteze mari, pe autostrada, cat si pe strazile din oras.

In plus, cu ajutorul sistemului, masina poate sa gaseasca un loc de parcare si sa efectueze o parcare laterala. Autovehiculul este dotat cu camere si senzori care avertizeaza soferii privind potentiale impacturi laterale.

Cu toate acestea, unii soferi care au testat Model S au precizat ca pilotul automat e periculos si au postat pe YouTube cateva filmulete care demonstreaza acest lucru.

Asa ca Elon Musk a transmis ca va face cateva modificari la pilotul automat, pentru ca acesta sa poata fi activat in conditii mai stricte. De asemenea, el a mai spus ca tehnologia va fi mult mai precisa, asa ca in curand soferii ce vor conduce masinile realizate de compania sa vor avea parte de o experienta imbunatatita.

Investitie de un miliard de dolari pentru proiectul "Internet pentru toata lumea".

Pe de alta parte, in ianuarie 2015, Google si Fidelity Investments au oferit finantare in valoare de un miliard de dolari firmei Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX), start-up-ul fondat tot de Elon Musk ce se ocupa cu constructia de rachete si nave spatiale.

Cele doua companii detin acum putin sub 10% din actiunile SpaceX. Banii sunt investiti pentru dezvoltarea unor tehnologii care sa revolutioneze transportul in spatiu si fabricarea de sateliti.

SpaceX e evaluata in prezent la 10 miliarde de dolari.