Oameni de succes

Dr. Omalu: medicul care a luptat pentru adevar


Dacă ați văzut filmul “Trauma” (Concussion) poate v-ați întrebat cât de reală este povestea prezentată în film şi cine este cu adevărat Bennet Omalu. Ei bine tot ce este în film respectă în totalitate fapte real întamplate. În ceea ce priveşte dr. Omalu acesta este un adevărat geniu şi erou. Deține 8 diplome de studii: este medic legist, patolog, are un master în sănătate publică şi un MBA. 

S-a nascut în Nnokwa, Nigeria, în septembrie 1968 şi este al şaselea din 7 frați. Mama sa a fost croitoreasă şi tatăl inginer în minerit. Datorită faptului că s-a născut în timpul unui razboi civil a fost nevoit să se mute de mai multe ori cu familia. Numele de familie “Omalu” înseamnă “cel ce ştie vorbeşte”.

Şi-a început studiile în medicină la vârsta de 16 ani la Universitatea din Nigeria Nsukka. După terminarea studiilor, fiind dezamăgit de sistemul politic, se mută în SUA. Îşi termină studiile în epidemiologie la Universitatea din Washimgton şi apoi face un rezidențiat în patologie clinică la Columbia University.  Dupa rezidențiat  a lucrat ca medic legist în Pittsburgh pentru medicul Cyril Wecht. Actualmente Bennet este medic examinator şef în California şi profesor la Universitatea Davis din California.

ECT (Encefalopatie cronică traumatică)

Dupa examinarea lui Mike Webster, un jucător cunoscut de fotbal american, dr. Omalu descoperă, prin studii proprii şi finanțate din banii săi, că creierul său suferise datorită loviturilor primite în cap. Conform studiilor acesta primise în cap de-a lungul carierei sale mai mult de 70000 de lovituri. Aceste lovituri au dus la creşterea în creier a unei proteine toxice, numită proteina tau. Aceste studii au fost publicate în revista “Neurosurgery”. Liga Națională de Fotbal NFL l-a obligat pe dr. Omalu şi pe cei ce participaseră la studii să-şi retragă studiul deoarece acesta nu era fundamentat. Dupa încă câteva cazuri de ECT au fost declarate public afecțiunile cauzate de practicarea acestui sport. Dr. Omalu a primit o funcție de conducere de la guvernul american, pe care a refuzat-o, şi în februaruie 2015 a fost declarat cetățean american.