Oameni de succes

Ana Aslan, medicul român ce a descoperit secretul tinereții


Ana Aslan (n. 1 ianuarie 1897, la Brăila - d. 20 mai 1988, la București) a fost medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 - 1988).

A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu Gerovital: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980.

Viata

Cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei şi ai lui Margarit Aslan, Ana s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila. Provenit dintr-o familie cu valente intelectuale, tatăl ei îşi risipeşte averea din cauza inabilităţii în afaceri şi a patimii pentru jocul de cărţi. Mama - mai tânără cu 20 de ani decât soţul - este o bucovineancă frumoasă, cu educaţie aleasă.Viitoarea cercetătoare urmează cursurile colegiului Romascanu din Brăila. La vârsta de 13 ani îşi pierde tatăl. Familia Aslan părăseşte oraşul natal şi se mută la Bucureşti. În 1915, Ana absolvă Şcoala Centrală din Capitală. La vârsta de 16 ani, visează să ajungă pilot şi chiar zboară cu un mic aparat, tip Bristol - Coandă. În cele din urmă se decide să devină medic. Declară greva foamei pentru a înfrânge împotrivirea mamei şi se înscrie la Facultatea de Medicină.

În timpul primului război mondial, îngrijeşte soldaţii în spitalele militare din spatele frontului de la Iaşi. După întoarcerea la Bucureşti, în anul 1919, lucrează alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Trei ani mai târziu, absolvă Facultatea de Medicină. Este numită preparator la clinica II din Bucureşti, condusă de profesorul D. Danielopolu, care o îndrumă şi în alcătuirea tezei de doctorat. Urmează o activitate didactică şi spitalicească la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, Clinica Medicală din Timişoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine şeful Secţiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucureşti. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimentează procaina în afecţiunile reumatice, în cazul unui student ţintuit la pat din cauza unei crize de artroză. Continuă cercetările într-un azil de bătrâni şi evidenţiază importanţa novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Obţine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Române.

 

Faima internaţională

În anul 1952, este înfiinţat primul Institut de Geriatrie din lume, condus de Ana Aslan. Împreună cu farmacista Elena Polovrageanu - în 1972 - elaborează Gerovital H3, medicament ce acţionează asupra mecanismelor comune ale bolilor degenerative specifice vârstei a treia. Produsul este primit cu entuziasm de către specialiştii din întreaga lume. Ministerul Sănătăţii omologhează medicamentul sub formă de drajeuri, crema terapeutică şi loţiune capilară.

În anul 1976, cercetătoarea primeşte brevetul de inventator pentru Aslavital, produs eficace în terapia sistemului nervos şi a aparatului cardiovascular. Opt ani mai târziu, este omologat Aslavitalul pentru copii, care dă rezultate în tratarea deficientelor nervoase. Între timp (în 1974), Ana este aleasă membru al Academiei Române. Creează conceptul de "profilaxie a îmbătrânirii" şi se preocupă de bătrânii abandonaţi de familie. Refuză să perceapă taxe de cămin de la aceşti năpăstuiţi ai sorţii, îndrăzneală ce o costă 1.500.000 de lei, bani ce îi sunt imputaţi de către organele de partid. După şapte ani de hărţuieli în justiţie, este achitată. Dar achitarea vine tardiv, înainte cu cinci luni de a intra pentru totdeauna în legendă. Dreptatea se face mult prea târziu, în condiţiile în care rezultatele cercetărilor ei aduseseră venituri de 17.000.000 de dolari, anual, statului.În schimb, Organizaţia Mondială a Sănătăţii i-a oferit Premiul "Leon Bernard" pentru medicină socială. Succesele sale în profilaxia şi terapia bătrâneţii au avut un mare impact asupra lumii medicale şi a opiniei publice internaţionale. Printre pacienţii doamnei Aslan s-au numărat celebrităţi, cum ar fi: Ymma Sumak, Somerset Maugham, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Pablo Neruda. A fost solicitată chiar şi de Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, de Gaulle, Lilian Gish, Tito.

Se stinge din viaţă la 19 mai 1988, lucidă până în ultima clipă, după o luptă acerbă cu o boală necruţătoare. Se spune că s-a înălţat la cer în ziua înălţării Domnului, ca o bună creştină ce era. Din trusa ei de medic nu lipsea niciodată o miniatură a Sfintei Fecioare. Elena Ceauşescu - temutul cabinet 2, la acea vreme - refuză să-i îndeplinească ultimele dorinţe: înmormântarea cu preot, alături de mama şi fratele său, în cripta Kalindero-Danielopolu. Pe Internet, la adresa GERO Vital Web Site, este lansată - în limba portugheză - o cu totul altă variantă a sfârşitului savantei. Surse învăluite în mister afirmă că ar fi murit în circumstanţe suspecte şi că unii istorici confirmă că a fost asasinată de Securitate. Se precizează că nu s-au făcut niciodată investigaţii în acest sens.

Faima internaţională, onorurile şi nenumăratele distincţii care i-au fost acordate, numărul şi rangul pacienţilor din sfera politică, ştiinţifică şi artistică din întreaga lume o includ pe Ana Aslan în constelaţia celor mai importante personalităţi mondiale care au "mişcat" Universul.

www.wikipedia.org

www.farmec.ro